tiistai 2. syyskuuta 2014

Töitä tänne on tekemään tultu



Ensimmäiset kaksi päivää harjoittelua takana, huikeeta! 

Ollaan siis töissä sellaisessa katolisessa vanhainkodissa, jossa on 120 paikkaa. Sitä ei kyllä huomaa, miun mielestä suomalaiset, paljon pienemmät paikat, on enemmän laitosmaisia. Tuolla ei nimittäin eletä minuuttiaikataululla kellon mukaan. Rakennuksessa on uusi ja vanha puoli, mutta varsinaiset osastot taitaa kaikki olla siellä uudella puolella. Kaikki on todellakin uuden ja tyylikkään näköistä. Huoneet on ehkä melkoisen sairaalamaisia, vaikka niissä toki onkin asukkaiden omia tavaroita. Ikkunat on isot ja huoneet valoisia. Yhteinen ruokailu- ja seurustelutila on kodikas, sen yhteydessä on pieni baarikeittiö ja toimisto on luontevasti osa osastoa, sellainen iso akvaario. 

Mikä täällä pistää heti silmään on se, että asukkaille on aikaa. Heti ensimmäisenä päivänä pääsin näkemään, kun vanhusten kanssa pelataan korttia, tanssitaan ja lauletaan. Hoitajilla on aikaa pestä ja syöttää, hommia ei tehdä kuin liukuhihnalla. Ketään ei pakkokärrätä ruokailemaan, vaan ihmiset tulevat omia aikojaan ja ruokaa on silti tarjolla. Päiväkahvit juodaan omaa tahtia, välipalansa saa valita. Täältä tuntuu puuttuvan sellainen hullutus kuin turhat säännöt. 

Miun osastolla on 20 asukasta, joita en tunne vielä kovinkaan hyvin.  Oma kuntoutuja on valittu tänään, rouva, jolla on alzheimer. Hän lähinnä istuskelee tuolissaan hissukseen, välillä saattaa sanoa jotain ja reagoida puhutteluun. Häntä autetaan syömisessä ja pesuissa. Olenkin jo ehtinyt miettiä joitain asioita, joita Suomessa toteutettaisiin hänen kohdallaan kuntouttavana toimintana. Katsotaan mitä ehdin saada aikaan ja mitä mieltä ohjaaja on.

Muista asukkaista on mieleen jäänyt vanha herra, joka on oikein innoissaan Suomesta. Hän puhuu saksaa niin hitaasti ja selvästi, että varmasti ymmärrän. On muuten hienoa huomata, että viidentoista vuoden takaisista asioista muistaa vielä jotain. Tänä aamuna herra tervehti minua: Guten Morgen Finnland! Ihana. 

Jaksamista on eniten häirinnyt kotimaasta mukana tuotu flunssa, joka ei tunnu lähtevän millään. Sitäkin enemmän ärsyttää koneessa lukkoon mennyt korva, joka ei aukea. Kuulen sillä huonosti ja välillä tuntuu, että koko pää on täynnä pelkkää räkää.
Luulenpa, että pistän nyt nämä kuulumiset eetteriin ja jatketaan tästä paremmalla ajalla ja toivottavasti paremmalla voinnilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti